Sokéves átlagnál kevesebb csapadék esett márciusban Szolnok megyében

Megosztás

A KÖTIVIZIG adta hírül a közösségi oldalán, hogy a tizenegy kiemelt mérőállomás márciusi adatai alapján kevesebb csapadék hullott a sokéves átlaghoz képest. Az Alföld közepén 2024 eddig eltelt három hónapjának csapadékösszege 47,5 mm-rel marad el a sokéves 1-3. havi átlagtól, és mi lesz majd a nyári alföldi aszállyal?

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az előző hónapban a másfél megyényi működési területre lebontva összesen 10,7 mm eső esett, ez majdnem 20 mm-rel kevesebb a területi átlagnál ugyanebben az időszakban.

A legtöbb csapadékot Jászberényben (15,4 mm) a legkevesebbet pedig Kiskörén (5,4 mm) mérték.

És mi lesz majd a nyári melegben az Alföldön, amit a hidegfrontok és a zivatarok, csapadékok messziről kerülnek el? Az ELTE kutatói azt javasolják, az alföldi táj egy részén – becslés szerint összesen legalább egy megyényi területen – vissza kell állítani a vizes élőhelyeket, a réteket-legelőket, sőt ezekre a helyekre a téli időszak és a hóolvadás többletvizeit el is kell juttatni máshonnan is.

Röviden összefoglalva: több vizes élőhelyet és jól párologtató növényzetet az Alföldre!

A KÖTIVIZIG működési területén az április 2-i adatok alapján jelenleg a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 311 millió köbmétert, így készülnek az aszályos időszakra.

Kép: Czeglédi Zsolt/MTI

Kapcsolódó cikkek